Nieuws

Regio Deal: Hart van Brabant Energieneutraal

fotodeal

Dinsdag 20 maart 2018 tekenden 15 partijen, inclusief de wethouders van de negen Hart van Brabant-gemeenten en de windenergiecoöperaties T-Wind en Hart van Brabant Wind, in Waalwijk de Regio Deal ‘Hart van Brabant Energieneutraal’.

Dit is het begin van een reeks acties voor grootschalige energieopwekking in de regio waarmee de overgang naar duurzame energievoorziening wordt versnelt. Eerste concrete actie: een weide met 40.000 tot 50.000 zonnepanelen (vijftig voetbalvelden groot) op het bedrijventerrein Tichelrijt in de Gemeente Dongen.

Wilt u meer weten over het plan? Bekijk de Regio Deal hier en lees ook het nieuwsartikel: ‘Zonneweide in Dongen is begin reeks acties grootschalige energieopwekking’ in het Brabants Dagblad.

Video regionale energiestrategie

Hart van Brabant was een van de zeven NL regio’s die aan de slag ging met het ontwikkelen van een Regionale Energiestrategie. Om te komen tot een energieneutrale regio in 2050. Op de landelijke slotbijeenkomst lieten de regio’s zien waar ze staan, wat ze tegenkwamen onderweg, waar ze naar toe willen en welke hobbels er genomen moeten worden. De belangrijkste boodschap: ‘Neem de tijd, wacht niet tot morgen en denk niet dat het binnen een paar jaar gefikst is.’

De landelijke pilot is afgelopen. Het proces om te komen tot een regionale energietransitie in Hart van Brabant is dat niet. Komende maanden staan in het teken van de ontwikkeling van een green deal voor regionale energie. Binnenkort volgt meer informatie.